Tolerantie: Kunst of Vandalisme?

kunst of vandalisme.jpg
 

De een vindt het mooi, de ander vandalisme; het opzettelijk kapot maken van iets dat niet van jou is. En wat de een mooi vindt, vindt iemand anders lelijk. De een zegt, die straat is van ons en daarom mag ik daar iets schilderen en de volgende persoon zegt die straat is niet alleen van jou dus blijf er van af.

Bekijk de volgende voorbeelden en praat erover. Wat vind je ervan?

Moet dit mogen, legaal zijn? Waarom?

Francis Sling, Three o’ Clock Romance in Skálo (2017). Curaçao

grenoble.jpg

En dit? Wat vind je ervan? Het is een mooi en heel oud gebouw. Mag dit zo maar? Waarom wel, waarom niet?

spraypaint in Grenoble, kunstenaar onbekend

graffiti.jpg

En deze afbeelding? Wat vinden jullie. Zouden deze muren mooier zijn zonder graffiti? Waar mag het? Privé bezit? Op een kerk? Op je eigen huis? Hotel Esmeralda op Bonaire is ook privé bezit maar niemand neemt de moeite om wat gebouwd is weer netjes op te ruimen. Mag je het dan vol spuiten met verf?

publieke ruimte.jpg

Reclame is wel legaal. Waarom mogen zij de publieke ruimte wel vol hangen met afbeeldingen en graffiti kunstenaars niet?

 
aha graffiti.jpg
garrick marchena.jpg


Dit kunstwerk is door de eigenaar van de muur overgeschilderd. Hij vond de afbeelding en tekst ‘te ghetto’. Mag dat zomaar? Zomaar een kunstwerk kapot maken zelfs al staat het op jouw gebouw?

Garrick Marchena en Richard Martha, Curaçao

Opdracht: debat

 

Groep 1

HELEMAAL VOOR!
GEWELDIG!
MOOI!
LEGAAL!

Groep 2

TEGEN! DOE DAT MAAR LEKKER THUIS! VANDALISME!
STRAF/ BOETE!

Groep 3

PUBLIEK & JURY
WIE HEEFT DE BESTE ARGUMENTEN? WIE WINT?


 

Instructie

Maak drie groepen. Groep 1 is vóór street art en wil het legaliseren. Groep 2 vindt het vandalisme en vraagt om gevangenisstraf voor graffiti spuiters. Groep 3 is publiek en jury.

De twee debatgroepen maken een lijst met minimaal 8 argumenten die hun mening ondersteund. Om de beurt zijn de debatgroepen aan het woord en presenteren een aantal argumenten. Daarna krijgt de andere groep tijd om te reageren en hun eigen argumenten te presenteren.

Iedereen in de publiek/jury groep krijgt drie kaartjes: rood (oneens), groen (eens) en blauw (weet niet). Tijdens het debat kunnen ze met hun kaartjes aangeven wie ze overtuigender vinden en aan het einde wordt er gestemd welke groep heeft gewonnen en of we street art legaliseren of iedereen in de gevangenis gooien die het lef heeft.

Previous
Previous

Vrijheid van Meningsuiting

Next
Next

De Wereld Mooier Maken